Într-un moment decisiv pentru mediul înconjurător și modul nostru de a consuma, România a deschis o nouă filă în cartea sustenabilității începând cu 30 noiembrie 2023 – lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Această inițiativă nu doar deschide ușa către o gestionare mai eficientă a deșeurilor, dar reprezintă și un salt hotărât spre o economie circulară. Vom explora în detaliu cum funcționează acest sistem, impactul său asupra consumatorilor și mediului, și cum fiecare dintre noi poate beneficia de această schimbare semnificativă.
Într-un peisaj în care gradul de reciclare în România a atins un minim îngrijorător de 11,3% în 2021, sub ținta Uniunii Europene de 50%, SGR se ridică ca un far al schimbării. Nu este doar o soluție, ci o provocare pe care ne-o lansăm pentru a atinge și chiar depăși noile ținte de colectare și reciclare.
SGR devine astfel un gardian al mediului, luptând împotriva abandonării deșeurilor și reducând amprenta de carbon într-un mod palpabil.
În acest context, este esențial să înțelegem cum Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) nu este doar o modificare legislativă, ci o schimbare de paradigm în relația noastră cu ambalajele și reciclarea. Acesta nu doar propune o abordare mai durabilă a consumului, ci și redefinește modul în care privim resursele noastre.
În continuare, vom explora în profunzime modul în care SGR funcționează ca un mecanism complex, implicând atât consumatorii, cât și industria într-un parteneriat menit să aducă o schimbare reală. Impactul SGR asupra comportamentului consumatorilor devine evident în contextul schimbării de la un model de utilizare și aruncare la unul de reciclare și responsabilitate. Această schimbare de paradigmă reprezintă un punct de cotitură pentru modul nostru de a înțelege și de a gestiona deșeurile.
1. Ce este SGR?
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) reprezintă o inovație legislativă majoră în România, care a intrat în vigoare începând cu 30 noiembrie 2023, conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021. Acest mecanism național de recuperare a deșeurilor de ambalaje, inițiat și administrat de RetuRO, implică plasarea unei garanții de 0,50 lei la achiziționarea fiecărei băuturi ambalate în sticlă, plastic sau metal cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri. Pentru a recupera garanția, consumatorii trebuie să returneze ambalajul gol la orice punct de returnare amenajat în magazine. SGR are ca obiectiv creșterea ratei de reciclare, reducerea abandonului deșeurilor și contribuția la o economie circulară.
2. Cum funcționează SGR?
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) funcționează printr-un mecanism simplu și eficient.Din data de 30 noiembrie 2023, la achiziționarea unei băuturi ambalate între 0,1 și 3 litri, consumatorii plătesc o garanție de 0,50 lei. Ambalajele marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție” devin eligibile pentru recuperarea acestei garanții. Pentru a recupera suma plătită, consumatorii trebuie să returneze ambalajele la punctele de colectare din magazinele partenere.
3. Ce tip de băuturi și ce tip de ambalaje intră în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)?
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) acoperă o gamă variată de băuturi. Acestea sunt: sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, apă, apă minerală sau cu arome, bere, mixuri de bere, cidru, vinuri, spirtoase, mixuri de băuturi alcoolice. Nu intră în Sistemul de Garanție-Returnare laptele și produsele lactate:sana, yogurt de băut, chefir e.t.c atât de proveniență animală cât și vegetală (exemplu: lapte de ovăz, lapte de migdale e.t.c). Ambalajele care intră în SGR sunt toate ambalajele din sticlă, plastic sau metal cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri.
Atenție! De la 30 noiembrie găsim pe piață atât băuturi în ambalaje care fac parte din SGR, fiind marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție” și având un nou cod de bare, cât și același tip de băuturi în ambalaje care nu fac parte din acest sistem, datorită faptului că fac parte din stocurile deja existente la comercianți sau la producători-importatori. Pentru acestea din urmă nu se va plăti garanția, implicit nu va fi recuperată. Aceste stocuri trebuiesc lichidate cel târziu până la data de 31 decembrie 2024.
4. Ce condiții trebuie să îndeplinească ambalajele returnate pentru a primi înapoi garanția?
În primul rând ambalajele returnate trebuie să fie marcate obligatoriu cu sigla „Ambalaj cu garanție” și să aibă noul cod de bare.
Starea lor trebuie să fie aproape intactă, eticheta care conține marcajul „Ambalaj cu garanție” și noul cod de bare să fie intactă și lizibilă, pe cât posibil nedeteriorate și neturtite, golite de tot conținutul lor. Este recomandat ca ambalajele colectate de Automatele RVM să fie intacte, altfel e posibil ca automatul să nu recunoască ambalajul și să afișeze mesajele „formă nerecunoscută”, „siluetă nerecunoscută”, „cod de bare ilizibil”, „ambalaj neaprobat” iar clientul va fi înștiințat de aparat că „Ambalajele sunt respinse și returnate clientului din cauza nerecunoașterii”. În cazul în care ambalajul nu este golit complet mesajul aparatului ar putea fi „Nu e gol”.
5. Unde vor fi returnate ambalajele care indelinesc condițiile SGR?
După golirea ambalajului, consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți. De asemenea, comercianții vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcție de fluxul de consumatori al fiecăruia.
Comercianții care au puncte de lucru cu dimensiune mai mică de 200 metri pătrați, pot decide să înființeze și să organizeze puncte de colectare comune cu alți comercianți de același tip din zonă, cu condiția ca acestea să se afle la maxim 150m în spațiu urban și 500m în spațiul rural distanță de punctul de lucru sau să folosească, după semnarea unui contract, cel mai apropiat punct de colectare organizat de UAT/ADI.
Ceea ce trebuie să știe consumatorul e că ambalajul nu trebuie neapărat returnat în punctul din care a fost cumpărat, pot folosi orice punct de colectare existent pe teritoriul României în termen de maxim 24 de luni de când produsul respectiv a fost scos de pe piață și nu este necesar bonul primit la achiziționarea băuturii, marcajul cu sigla „Ambalaj cu garanție” și noul cod de bare este suficient pentru identificarea ambalajului și returnarea garanției.
6. Cum se returnează garanția?
În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției în numerar, prin transfer bancar sau, în cazul automatelor RVM, bonuri sau vouchere electronice. Pe acestea din urmă vor fi specificate „magazinul în care a avut loc returnarea, numărul de ambalaje depozitate din fiecare tip de material (plastic, metal, sticlă) la fiecare valoare de garanție, suma totală a garanției care urmează să fie rambursată, ora și data și un cod de bare unic pentru a identifica aparatul și locația în care a avut loc restituirea” Aceste vouchere pot fi folosite la cumpărături în magazinul căruia îi aparține automatul sau se poate primi contravaloarea lor în numerar.
7. Cine este administratorul Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)?
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este administrat la nivel național de RetuRO. RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Înscrierile în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) se fac pe site-ul www.returosgr.ro.
8. Care sunt obligațiile producătorilor- importatorilor în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)?
– să se înregistreze în RetuRO în maxim 90 de zile de la desemnarea administratorului prin intermediul unei notificări semnate electronic care să conțină datele de identificare ale companiei și cantitatea estimativă de ambalaje, data transmiterii documentelor necesare fiind considerată data înregistrării;
– să încheie contracte cu RetuRO, în cel mult 60 de zile de la dată înregistrării;
– să marcheze ambalajele SGR cu sigla „Ambalaj cu garanție”
– să utilizeze pentru raportarea ambalajelor puse pe piață care fac obiectul SGR programul informatic pus la dispoziție online de către RetuRO SGR;
– să țină evidența numărului total al produselor în ambalaje SGR pe tip de material, greutate și volume, precum și evidența garanțiilor percepute aferente;
– să comunice administratorului SGR RetuRO evidența actualizată până la data de 10 a lunii imediat următoare pentru produsele în ambalaje SGR introduse pe piața națională în luna de referință, în formatul și procedura stabilite de administratorul SGR;
– să plătească administratorului SGR RetuRO valoarea garanției aferente produselor în ambalaje SGR introduse pe piața națională, până în dată de 25 a lunii următoare introducerii pe piață a produselor;
– să perceapă de la clienții lor garanția aferentă produselor în ambalajele SGR introduse pe piața națională și achiziționate de către aceștia;
– să plătească administratorului SGR RetuRO tariful de administrare conform contractului încheiat cu administratorul SGR;
– să informeze consumatorii sau utilizatorii finali, prin transmiterea informației detaliate pe produs, marca, tip de material, greutate și volum util al ambalajului pentru a fi postată pe pagina de internet a administratorului SGR RetuRO, despre începerea sau încetarea punerii pe piață a unui anumit tip de produs ambalat în ambalaj SGR;
– să permită efectuarea controalelor de către autoritățile competente și să furnizeze acestora documente, informații corecte și complete referitoare la propriile ambalaje care fac obiectul SGR, datele comunicate către administratorul SGR RetuRO și decontările cu acesta, alte produse ambalate care fac obiectul obligațiilor de mediu.
9. Care sunt obligațiile comercianților în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)?
– să se înregistreze în SGR în maxim 90 de zile de la desemnarea administratorului prin intermediul unei notificări semnate electronic care să conțină datele de identificare ale companie, adresa și suprafață fiecărei unități de vânzare, modalitatea de preluare a ambalajelor returnabile de la deținători: manual sau prin echipamente de preluare și cantitatea estimativă de produse ce vor fi comercializate în anul respectiv, data transmiterii documentatiei necesare fiind considerată data înregistrării;
– să încheie contracte cu administratorul SGR RetuRO în vederea îndeplinirii obligațiilor ce decurg din prezenta hotărâre, în cel mult 90 de zile de la data înregistrării;
– să indice distinct valoarea garanției la raft și pe documentele fiscale aferente produsului în ambalaj SGR;
– să plătească valoarea garanției operatorilor economici de la care achiziționează produse ambalate în ambalaje SGR;
– să nu comercializeze produse ambalate în ambalaje SGR achiziționate de la producători neînregistrați în cadrul administratorului SGR sau de la distribuitori ai acestor producători;
– să încaseze de la clienții săi garanția aferentă produselor în ambalaje SGR;
– să afișeze în cadrul punctelor de vânzare informații adresate consumatorilor sau utilizatorilor finali cu privire la obligațiile și drepturile pe care le au conform SGR;
– să organizeze puncte de returnare în cadrul magazinului dacă acesta depășește 200m2 sau să facă o solicitare către unitățile administrativ teritoriale de care aparțin pentru organizarea unor centre de returnare comune;
– să preia în cadrul punctelor de returnare toate ambalajele SGR returnate de consumatori sau utilizatori finali și să restituie acestora valoarea garanției la momentul returnării ambalajelor SGR, în condițiile prezentei hotărâri;
– să protejeze ambalajele SGR preluate în cadrul punctelor de returnare împotriva deteriorării, furtului și a altor situații similare, până la preluarea acestora de către administratorul SGR;
– să permită exclusiv administratorului SGR RetuRO preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare, la solicitarea acestuia sau a reprezentantului desemnat al acestuia;
– să utilizeze pentru raportarea ambalajelor care fac obiectul SGR și a garanțiilor aferente acestora, programul informatic pus la dispoziție online de către administratorul SGR;
-să țină evidența numărului total al produselor în ambalaje SGR comercializate, defalcat pe produse, pentru fiecare structură de vânzare și/sau magazin on-line pe care le operează, evidența numărului total al ambalajelor SGR care au fost returnate comerciantului de către consumatori sau utilizatori finali, defalcat pe tip de material și volum, precum și evidența garanțiilor plătite, încasate la vânzarea produselor și returnate către consumatori la punctul de returnare, respectiv încasate de la administratorul SGR;
– să permită efectuarea controalelor de către autoritățile competente și să furnizeze acestora documente, informații corecte și complete referitoare la modul de îndeplinire a obligațiilor de către comerciant alături de documentele justificative
– să ofere în scris, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, clarificări și informațiile solicitate de către administratorul SGR RetuRO și care sunt în legătură cu îndeplinirea obligațiilor ce decurg din prezenta hotărâre;
Comercianții care, în temeiul art. 17 (7), optează pentru organizarea punctelor de returnare în parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale trebuie să afișeze la punctul de vânzare următorul mesaj: „Acest magazin nu funcționează ca punct de returnare a ambalajelor”, precum și informația privind localizarea punctelor de returnare puse la dispoziție.”
În cadrul punctelor de returnare, atât în cazul celor organizate în spațiul comerciantului cât și cele organizate în parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale și al asociațiilor de dezvoltare intercomunitare, pentru comercianții a căror suprafață nu depășește 200m2, este necesar să se respecte următoarele:
– să accepte ambalajele SGR indiferent dacă provin sau nu de la produse din unitățile proprii;
– Ambalajele SGR să fie păstrate separat de alte tipuri de deșeuri;
– Punctul de colectare să nu fie situat la o distanță mai mare de 150 m față de comerciant;
– Dacă ambalajele sunt preluate manual se va restitui garanția în numerar iar în cazul în care există instalate sisteme de returnare automate se va genera un voucher care poate fi transformat în numerar sau utilizat la cumpărături în termen de 12 luni;
Tariful de gestionare le va fi plătit centrelor de returnare de către administratorul SGR.
10. Care sunt obiectivele SGR pe termen scurt si lung?
Obiectivele Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în termen scurt și lung reflectă angajamentul față de o gestionare eficientă a deșeurilor și protejare mediului. Pe termen scurt, SGR urmărește creșterea gradului de reciclare în România, având în vedere că, conform HG 1074/2021, producătorii de băuturi trebuie să realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR. Acesta sunt pentru sticlă în 2024-65%, în 2025-75%,în 2026-85%; plastic în 2024-65%, în 2025-80% în 2026-90%; metal-în 2024-65%, în 2025-80%, în 2026-90%.
Pe termen lung, SGR are ca scop depășirea noilor ținte de colectare și reciclare impuse de normele europene. Prin creșterea constantă a procentelor de reciclare pentru ambalaje din sticlă, plastic și metal, SGR vizează un impact semnificativ asupra reducerii poluării și a amprentei de carbon. Astfel, prin îndeplinirea acestor obiective, SGR contribuie la construirea unei economii circulare durabile în România.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) redefinește relația noastră cu ambalajele și reciclarea în România. SGR nu este doar o obligație legală, ci și un pas semnificativ către o economie circulară și o planetă mai curată. Cu impactul său asupra mediului, reducerea abandonării deșeurilor și promovarea reciclării, SGR devine o forță pozitivă în gestionarea resurselor și protejarea naturii. De la comercianți la consumatori, fiecare participant este parte a unei schimbări importante, iar SGR deschide oportunități pentru un viitor mai sustenabil. Prin implicarea noastră activă în acest sistem, contribuim la construirea unui mediu mai sănătos și la atingerea obiectivelor europene privind reciclarea. Astfel, SGR nu este doar un mecanism, ci o comunitate dedicată protejării planetei pentru generațiile viitoare.
Leave a Reply