Solicită o consultanță gratuită pentru afacerea ta! 0722 696 973

Rapoarte sustenabilitate produse pentru licitații

Producătorii și importatorii de EEE (echipamente electrice și electronice) și B&A (baterii și acumulatori) sunt obligați să transmită lunar declarații către Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Aceste declarații includ informații precum categoria, greutatea și numărul de bucăți ale echipamentului sau bateriilor. Operatorii economici trebuie să atingă rate de reciclare de 65% pentru echipamente și 45% pentru baterii și acumulatori. Pentru o raportare corectă, este necesar un studiu detaliat al legislației relevante, cum ar fi OUG 5/2015, hotărârea 1132/2008, metodologia de calcul a contribuțiilor și taxelor către Fondul pentru Mediu din 18.12.2017 și OUG 196/2005.

Principiul DNSH (Do Not Significant Harm – „A nu prejudicia în mod semnificativ”) reprezintă o nouă obligație la nivel european, conform Regulamentului European (UE) 2021/2139 & (UE) 2020/852. Acest principiu se aplică activităților și investițiilor propuse în cadrul Programelor de finanțare, evaluându-le în raport cu șase obiective de mediu:

  1. Atenuarea schimbărilor climatice
  2. Adaptarea la schimbările climatice
  3. Utilizarea sustenabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine
  4. Tranziția către o economie circulară
  5. Prevenirea și controlul poluării
  6. Protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor

Începând cu anul 2022, toate proiectele finanțate din fonduri europene trebuie să respecte principiul DNSH.

Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență stipulează că nicio măsură inclusă într-un plan de redresare nu ar trebui să prejudicieze semnificativ obiectivele de mediu. Evaluarea acestor planuri trebuie să asigure conformitatea cu principiul DNSH, având în vedere Regulamentul privind taxonomia.

În esență, Regulamentul (UE) 2020/852 stabilește criterii pentru calificarea unei activități economice drept durabilă și încurajează investitorii să priorizeze sectoarele cu cel mai mare potențial de atingere a obiectivelor de mediu.

Principiul DNSH vizează minimizarea daunelor, cu un cadru de analiză pentru evaluarea potențialului impact al acțiunilor întreprinse. Conform Regulamentului privind taxonomia, activitățile care aduc prejudicii semnificative la cele șase obiective de mediu sunt definite în detaliu.

În cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, principiul DNSH trebuie interpretat în concordanță cu Regulamentul privind taxonomia. Comisia nu poate evalua pozitiv planurile care nu respectă principiul DNSH.

Euxin Green oferă sprijin pentru gestionarea și raportarea conformă a obligațiilor lunare către AFM și pentru respectarea principiului DNSH la nivel european.

Echipa noastră de specialiști se angajează să asigure conformitatea cu legislația și să contribuie la realizarea obiectivelor de mediu.

Contactează-ne pentru servicii personalizate și eficiente, transformând obligațiile legale în oportunități durabile pentru afacerea ta.