Solicită o consultanță gratuită pentru afacerea ta! 0722 696 973

Avize ISU

În România, avizele și autorizațiile de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) sunt eliberate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului sau al municipiului București, în funcție de localizarea proiectului sau a activității. ISU are responsabilitatea de a evalua și aproba planurile de intervenție  în caz de situații de urgență, precum și de a acorda avize și autorizații pentru diverse activități, clădiri, sau evenimente.

Avizul se referă la măsurile propuse de beneficiar în vederea îndeplinirii obligațiilor legale privind securitatea la incendiu.

Autorizația constată implementarea măsurilor propuse în etapa de avizare. Pentru a obține Avizul de securitate la incendiu, beneficiarul întocmește documentații tehnice prin care propune anumite soluții tehnice.

Autorizația de securitate la incendiu poate fi obținută doar după punerea în practică a tuturor măsurilor propuse prin documentația de avizare și după verificarea din teren, pe care o efectuează inspectorii ISU.

Se supun avizării și autorizării privind securitatea la incendiu categoriile de construcții și amenajări prevăzute în anexa nr. 1. din HG nr. 571 din 10 august 2016 completata cu Punctul 14, ARTICOLUL UNIC din HG nr. 1.181 din 29 septembrie 2022

Se supun autorizării privind securitatea la incendiu categoriile de construcții și amenajări prevăzute în anexa nr. 2. din din HG nr. 571 din 10 august 2016

Exemple de construcții sau clădiri care au nevoie de avize și autorizații ISU:

  1. clădiri „înalte” sau „foarte înalte”, indiferent de aria construită ori de destinaţie;
  2. clădiri de locuit, noi sau existente, cu mai mult de patru niveluri supraterane, la care se realizează sau amenajează mansarde;
  3. clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de comerț, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 mp, sau dacă spaţiul este amenajat în clădiri de locuit colective, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp; destinația de alimentație publică, cu aria mai mare sau egală cu 200 mp; clădiri cu destinația de birouri, de cultură dacă sunt mai mari de 600 mp;
  4. clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de primire turistică, cu mai mult de 8 camere şi/sau 16 locuri, pentru cazare de tipul: hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri, hosteluri, minihoteluri, vile turistice, bungalouri, cabane turistice, de vânătoare, de pescuit, sate de vacanţă, popasuri turistice, căsuţe tip camping, pensiuni turistice urbane şi rurale, inclusiv unităţile de alimentaţie din incinta acestora;
  5. spații de producţie sau depozitare, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 mp, sau dacă spaţiul este amenajat în clădiri de locuit colective, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp ș.a.

Euxin Green îți pune la dispoziție un specialist dedicat pentru a te ghida în procesul de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare.

Alocându-ți experiența noastră, nu numai că economisești timp, resurse și bani, dar te ferești și de potențialele neînțelegeri sau sancțiuni prevăzute de reglementările actuale care în acest caz sunt:

Sancțiunile prevăzute de lege

Legea nr. 307/2006 reglementează amenda de la 20.000 la 50.000 de lei pentru:

1. începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, fără obţinerea avizului de securitate la incendiu;

2. punerea în funcţiune de către beneficiarul investiţiei a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia, precum şi continuarea funcţionării, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu;

3. nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilităţii acestora.

Amenda 30.000 – 100.000 de lei și oprirea funcționării sau utilizării acelor construcții sau amenajări este prevăzută pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi. Cei care continuă activitatea după ce li s-a aplicat sancțiunea complementară riscă un dosar penal pentru desfășurarea fără drept a unei activități sau profesii.

Totodată, trebuie acordată o deosebită atenție și subiectului menținerii valabilității autorizațiilor. Nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, prevăzute în normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu, atrage sancţionarea conform legii şi pierderea valabilităţii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu. Pierderea valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu şi încălcarea gravă a cerinţei securitate la incendiu care impune oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor se comunică la registrul comerţului.

Contactează-ne astăzi și permite echipei de specialiști dedicați de la Euxin Green să te ghideze prin procesul simplificat de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare.

Alege eficiența și experiența noastră pentru un parcurs lipsit de griji în respectarea normelor legislative.