Solicită o consultanță gratuită pentru afacerea ta! 0722 696 973

Magia sărbătorilor de iarnă prietenoase cu mediu

Magia sărbătorilor de iarnă prietenoase cu mediu

Magia sărbătorilor de iarnă prietenoase cu mediu

Se apropie cu pași repezi Crăciunul și sărbătorile de iarnă – acea perioadă minunată în care casele sunt împodobite, luminile strălucesc și inimile noastre se umplu de bucurie și generozitate. Cu toții devenim puțin mai buni, mai liniștiți și mai prietenoși. Dar în această atmosferă plină de căldură, de ce să nu fim la fel de prietenoși și cu planeta noastră, această unică casă pe care o avem… cel puțin deocamdată?

Nimeni nu sugerează să renunțăm la tradiții, să nu mai facem cadouri sau să uităm de farmecul unui brad împodobit. Cu puțină ingeniozitate și atenție, putem păstra toate acestea și să protejăm în același timp mediul înconjurător.

De câteva secole Crăciunul parcă nu e crăciun fără brad împodobit. Tradiția a început în Lituania prin secolul al șaisprezecelea tot în aceiași perioadă prinţesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans. În anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun într-o piaţă publică din Strasbourg, fiind împodobit cu mere roşii, iar în acelaşi an, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobeşte primul brad, în felul în care îl împodobim şi astăzi. Dar rădăcinile acestui obicei sunt mult mai adânci  în istorie, diverse popoare din antichitate își împodobeau casele cu ramuri de brad, vâsc sau laur în preajma solstitului de iarnă. Neamul nostru are o legătură strânsă cu bradul împodobit, încă de pe vremea dacilor la nunți se împodobea un brad, care, datorită faptului că își păstrează frunzele verzi tot anul, era numit „copacul vieții”. Obiceiul acesta a traversat mileniile și îl mai regăsim și astăzi în unele zone din Oltenia și Banat.

Astăzi, putem onora această tradiție într-un mod sustenabil.

O soluție prietenoasă cu mediu ar fi cumpărarea unui brad artificial care să fie refolosit în fiecare an. Dar dacă vreți să renunțați la plastic iar în casă să miroase a cetină, puteți opta pentru un brăduț în ghiveci care apoi să fie replantat. În ultimi ani floristii au început să ofere de sărbători brazi compuși, realizați din crengi din diverse conifere care arată senzațional și nu necesită „sacrificarea” unui întreg copac. Dacă totuși ați cumpărat un brad tăiat, sunt magazine care îl primesc înapoi după sărbători, având grijă să fie reciclat așa cum trebuie.

Bun, după ce bradul a ajuns acasă, trebuie împodobit. În locul clasicelor decorațiuni de plastic, acum găsim diverse podoabe realizate cu drag din lemn, materiale textile, conuri, materiale organice de către diverși meșteșugari.

Sau putem transforma decorarea casei și a bradului într-o ocazie minunată de a implica toată familia și prietenii în realizarea decorațiunilor din materiale reciclabile sau naturale. Copiii vor fi încântați să participe la această activitate, în felul acesta nu numai că se meșterește mici obiecte personalizate dar se și crează amintiri de neuitat.

Cele mai frumoase sărbători le-am avut în anul în care mi-am invitat familia și prietenii la „Șezătoarea de împodobit”.

Am petrecut acea seară făcând împreună sireaguri din floricele de porumb și măceșe, fursecuri în formă de brad, om de zăpadă, fulg de nea, conuri pictate, steluțe din vechi CD uri pe care nu le mai foloseam, globuri din lână și materiale textile, feli de portocale uscate, buchete din rosmarin și busuioc uscat, am cântat colinde și am băut vin fiert și ciocolată caldă. Toată lumea s-a distrat de minune, fiecare a venit cu idei ingenioase și și-a pus la încercare îndemânarea și simțul artistic. Bradul în loc de stea a avut în vârf o gutuie, pentru că am ascultat melodia „Galbenă gutuie” care a adus cu ea nostalgia sărbătorilor petrecute în casa bunicilor și străbunicilor.

„Șezătoarea de împodobit” se poate transforma într-o tradiție anuală în casa fiecăruia și o oportunitate de a împărtăși bucuria sărbătorilor cu  cei dragi.

Cadourile fac și ele parte din farmecul sărbătorilor de iarnă. Putem alege să le împachetăm frumos în hârtie reciclată, materiale textile și prietenoase cu mediul. Iar Moșul cel darnic ar putea alege să aducă copilului,  în loc de multe jucării care vor sfârși la gunoi, una singură pe care și-o dorește  cel mai mult. Apropo de aruncat la gunoi, nu ar fi frumos ca împreună cu copilul să faceți curățenie printe jucăriile și hăinuțele lui, iar cu cele pe care nu le mai folosește, din diverse motive, să faceți o bucurie altor copii care nu sunt așa de norocoși și pe care Moș Crăciun „i-a uitat”? Bineînțeles dacă acestea sunt înbune condiții și pot fi refolosite. În felul acesta nu numai că  se evită aruncarea lor la gunoi, se eliberează spațiu, dar educăm și copiii noștri în spiritul generozității și al responsabilității atât față de semeni cât și față de mediul înconjurător. Același lucru putem să-l facem și cu hainele, încălțămintea și obiectele noastre.

Curățenia generală dinaintea sărbătorilor se transformă astfel dintr-o corvoadă în bucuria generozității și al traiului sustenabil.

Tradiționalul festin de Crăciun poate fi și el ajustat pentru a fi mai eco-friendly. Optați pentru alimente locale și de sezon, reducând astfel amprenta de carbon asociată cu transportul alimentelor pe distanțe lungi. Încurajați participanții să aducă recipiente reutilizabile pentru a reduce cantitatea de deșeuri generate de ambalaje.

Zilele libere de sărbători potfi petrecute în aer liber împreună cu familia. Plimbările prin pădure, excursiile la munte sau săniușul devin modalități captivante de a vă bucura de fiecare moment și de a vă conecta cu frumusețea lumii înconjurătoare. Faceți din aceste activități un antidot la agitația cotidiană și transformați-vă sărbătorile într-o experiență memorabilă în mijlocul naturii!

Prin mici schimbări în felul în care ne bucurăm de sărbători, de la ambalaje reciclabile la festine sustenabile, ne angajăm să transformăm Crăciunul într-o celebrare a conexiunii noastre cu natura și a responsabilității noastre față de viitor. În această atmosferă de iarnă plină de magie, luminozitatea sufletului nostru se reflectă și în grija față de lumea înconjurătoare. Astfel, sărbătorim nu doar tradițiile, ci și puterea de a face alegeri conștiente pentru un Crăciun cu adevărat prietenos cu mediul înconjurător și plin de sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.